Офіційний сайт ТМ Asclepion в Україні

пн-пт 10:00 - 18:00 (044) 234-48-28 / (044) 467-52-23

Інтенсивне імпульсне світло (IPL)

Косметологічне обладнання на основі інтенсивного імпульсного світла має вигляд косметологічного лазера, діє як лазер для косметології, але його клінічний вплив значно відрізняється від впливу лазера.

Це пояснюється відсутністю когерентного, монохроматичного світла. Ніколи косметологічні системи інтенсивного імпульсного світла (IPL) з різними насадками що неспроможні так потужно і цілеспрямовано впливати, як лазери. Але це дозволяє використовувати одну систему імпульсного світла при різних патологіях шкіри та поверхневих судин, що зробило її дуже популярною у косметології з моменту виходу на світовий ринок косметологічного обладнання у 1995 році.

Перша система Photoderm була представлена на ринку апаратної косметології як ефективний інструмент при видаленні поверхневої судинної патології вен ніг. Лише після перших місяців практичного використання було виявлено ефективність системи у видаленні телеангіектазії та лентиго.

В даний час на ринку косметологічного обладнання представлено безліч систем, що працюють на основі інтесивного імпульсного світла і щороку випускаються нові модифікації. Компанія Asclepion використовує системи інтенсивного імпульсного світла як модульний блок в лазерах для косметології серії Effect (Dermablate Effect, MeDioStar Effect, TatooStar Effect), а також у косметологічному комбайні Raylife

У системах імпульсного інтенсивного світла (IPL) використовується некогерентне світлове випромінювання з довгою хвилі від 500 до 1200 нм. Система складається з імпульсної лампи, внутрішнього фільтра та кількох відсікаючих фільтрів. Ці фільтри блокує світлове випромінювання нижче необхідного порога випромінювання. Відсікаючі фільтри зазвичай додаються до кожної системи та використовуються змінною насадкою системи. Фільтри дозволяють реалізовувати селективний фототермоліз за допомогою некогерентного, поліхроматичного випромінювання.

Також в IPL системах можна регулювати довжину імпульсу. Залежно від мети та типу шкіри пацієнта вибирається ширина імпульсу. Для дії на мету з коротким термальним часом релаксації ширина імпульсу коротшає, для великих судин, з довгим термальним часом релаксації, імпульс подовжується. Це дуже важливо при лікуванні телеангіектазії, коли простою зміною ширини імпульсу можна досягти клінічного ефекту на кровоносних судинах, які не піддавалися впливу.

Пульсація дає час охолодити дію, що зменшує ризик термального пошкодження тканини і рубцевих змін. Також при лікуванні телеангіектазії при першому імпульсі безперервної пульсації генерується дезоксигемоглобін, який є метою при подальшому впливі.

Впливом інтесивним імпульсним світлом віддають перевагу перед деякими типами косметологічних лазерів при лікуванні телеангіектазії та диспігментації через велику лікувальну пляму. Це дозволяє впливати на великі зони. Іншим важливим компонентом косметологічних апаратів, що працюють на основі IPL, є наявність систем охолодження. За наявності охолодження такі ускладнення як опіки та диспігментація зводяться до мінімуму. Більшість пристроїв IPL мають системи охолодження, які працюють на основі контактного методу або охолодження проводитися за допомогою повітряного струменя.

Інтенсивне імпульсне світло найчастіше застосовується при лікуванні телеангіектазії особи, лентиго, пойкілодермії та проведення фотоомолодження. Деякі косметологічні апарати, що працюють на основі IPLs, мають фільтри для видалення волосся, неаблятивного омолодження і навіть фракційного фототермолізу. Підготовка пацієнта для IPL починається з визначення типу шкіри та вжиття заходів захисту від сонця. Лікування пацієнтів із засмагою може призвести до гіпопігментації, спричиненої інтенсивним поглинанням меланіном світлової хвилі. Пацієнтів необхідно проінструктувати про необхідність використовувати захист від засмаги до та після лікування.

Спеціальні прийоми використовують при лікуванні пацієнтів із темною шкірою (тип IV та V). Ширина імпульсу та час між імпульсами повинні бути подовжені при лікуванні цієї популяції. Тонкий шар гелю наноситься на зону впливу інтенсивним імпульсним світлом. (У деяких сучасних косметологічних апаратах застосування гелю не потрібне). Слід впливати імпульсами на суміжні області, віддалені зони можуть призвести до пошкодження фото смугами. Смуги можуть з'явитися у пацієнта з будь-яким типом шкіри при потужному впливі і якщо дію впливу знаходяться не на близькій відстані. Цей ефект легко виправити впливом на пропущені зони. Після лікування зона очищається від гелю і наноситься захисний засіб від сонячних променів.

Вся процедура на шкіру обличчя займає близько 15 хвилин. Найчастіше при вплив імпульсним світлом немає потреби у місцевому знеболюванні. При високопотужному впливі при лікуванні винних плям, деякі пацієнти потрібні місцевому знеболюванні. Рекомендують проводити від 3 до 5 сеансів із місячним інтервалом для очищення шкіри від фотоушкодження. Період реабілітації мінімальний, якщо взагалі існує. Після впливу спостерігається потемніння лентиго середнього ступеня та еритема у зоні впливу. Пацієнт може відразу повернутись до звичного способу життя після процедури, що робить косметологічний метод впливу імпульсним світлом дуже популярним.

Можливість лікування судинної та пігментної патології одним інструментом, короткий час впливу та очікуваний результат ставлять косметологічні апарати на основі IPL в авангард галузі.

Джерело: «Cosmetic Dermatology. Principles and practice», Leslie Baumann; презентаційні матеріали компанії Asclepion


Діодний лазер під час лікування судинної патології. Клінічний досвід

Пацієнти часто звертаються до дерматолога з приводу таких косметологічних недоліків як телеангіектазія, особливо венектазії та ретикулярних вен нижніх кінцівок. Стандартним методом лікування даного…

Судинні захворювання шкіри

Судинні захворювання шкіри (телеангіектазія, розацеа, гемангіома, винні плями) є досить поширеною патологією і зустрічаються у 5% всього населення Землі. Зазвичай ця патологія не завдає жодних занепокоєнь,…