Офіційний сайт ТМ Asclepion в Україні

пн-пт 10:00 - 18:00 (044) 234-48-28 / (044) 467-52-23

Судинні захворювання шкіри

Судинні захворювання шкіри (телеангіектазія, розацеа, гемангіома, винні плями) є досить поширеною патологією і зустрічаються у 5% всього населення Землі. Зазвичай ця патологія не завдає жодних занепокоєнь, але вона може значно впливати на якість життя пацієнта.

Судинні захворювання шкіри ніг іноді можуть викликати біль, дискомфорт, м'язові спазми. Судинна патологія шкіри на обличчі часто призводить до психологічного дискомфорту, низької самооцінки, розвитку комплексів та замкнутого способу життя. Враховуючи все перераховане вище, лікування судинних захворювань шкіри є проблемою не тільки косметології, але і всієї медицини.

Лікування судинних захворювань шкіри кардинально змінилося протягом кількох років. Воно стало менш травматичним, більш результативним, з більш високим рівнем комфорту пацієнта і косметолога.

Ендовенозна лазерна терапія та радіочастотна абляція стали важливим терапевтичним інструментом у лікуванні аксіальних вен ніг. Ці косметологічні технології відносно безболісні та мають високий відсоток ефективності. Що стосується поверхневої судинної патології, то лазер став терапевтичним інструментом першої лінії завдяки високій природній піковій абсорбції оксигемоглобіну і деоксигемоглобіну. Селективна ендогенна деструкція завдає мінімального ушкодження навколишнім тканинам і лікує поверхневі судинні захворювання шкіри, не залишаючи шрамів.

Як приклад стрімкої еволюції у флебології, нещодавно затверджений Комісією з контролю над лікарськими препаратами США, - склерозант полідоканол: суміш ефірів, макрогол та жирних спиртів, що спричиняє пошкодження ендотелію судин за декількома напрямками. Препарати рекомендують використовувати при неускладнених розширених поверхневих та ретикулярних венах.

Клінічна ефективність препарату дорівнює склерозанту натрію тетрадецил сульфату (STS) з меншою кількістю побічних ефектів. Пілотні дослідження демонструють вищий відсоток успішного лікування та ступінь задоволення пацієнта при використанні полідоканолу, ніж натрію тетрадецил сульфату та ізоосмотичного розчину. Крім того, при використанні полідоканолу реєструється менший відсоток ускладнень. Клінічні дослідження показують, що полідоканол викликає менший відсоток некрозу тканин, ніж будь-який інший склерозант. Слід також зазначити, що він спричиняє стійкий анестетичний ефект і не спричиняє больового синдрому.

Інший приклад еволюції у лікуванні судинних захворювань шкіри є новий тип косметологічного лазера. Лазер спеціально розроблений для потреб флебології - комбінація в одній системі калій-титан фосфатного лазера (KTP) довгої хвилі 532 нм та неодимового лазера (Nd:YAG) довгої хвилі 1064 нм з короткими та довгими імпульсними режимами. Лазер довгої хвилі 532 нм з короткими імпульсами є ідеальним інструментом при лікуванні поверхневої судинної патології, такий як телеангіектазія і розацеа, а косметологічний лазер довгої хвилі 1064 нм з довгими імпульсами дуже ефективний у лікуванні більш глибоких.

Ця комбінація різних технологій в одному косметологічному лазері не тільки зручна, а й зменшує витрати, а також збільшує доступність оптимальних терапевтичних рішень пацієнтів із широким спектром судинної патології.

Цікаве відкриття було зроблено в терапії судинної патології за допомогою бета-блокатора пропранололу під час лікування гемангіом у немовлят. Хоча в більшості випадків лікування гемангіом проводиться консервативно, але іноді потрібне інтервенційне втручання при загрозі життю пацієнта або функціональності будь-якого органу та системи.

Останні дослідження показують, що лікування гемангіом немовлят пропранололом per os у щоденній дозі від 1 до 3 млг/кг дуже високоефективне. Такі побічні ефекти як гіпотонія та розлади сну досить поширені, але не мають суттєвого впливу і відразу зникають при зменшенні дози або відміни лікування. Пілотне дослідження показує хороший результат при місцевому лікуванні пропранололом гемангіом. Комбінація ефективності та нешкідливості робить пропраналол препаратом першої лінії при лікуванні проблемних гемангіом у немовлят.

Ще одним нововведенням при лікуванні судинної патології є частіше використання лазера на барвниках (PDL) з довгими імпульсами. Як відомо, лазер з короткими імпульсами на барвниках викликає небажаний косметологічний ефект, геморагічний висип через фотоакустичні відбиття від стінок капілярів. Лазер на барвниках з довгим імпульсом доставляє енергію в клітини капілярів повільніше, що дозволяє уникнути небажаного фотоакустичного ефекту та появи геморагічного висипу при збереженні клінічного ефекту.

В даний час розроблено лазери на барвниках, які мають особливу структуру імпульсу. Кожен макроімпульс складається від 6 до 8 мікроімпульсів. З цими рівномірно розташованими імпульсами, загальний вплив на тканини м'якше. Часто сучасні лазери на барвниках використовують великі лікувальні плями з подовженою хвилею світла (590, 595 та 600 нм) для глибшого проникнення.

Перелічені інновації лише кілька прикладів у стрімкому прогресі, який продовжується в терапії судинної патології. Вони показують, як підходи до лікування окремої судинної патології поступово покращуються, роблячи лікування безпечним, ефективнішим і комфортнішим як для пацієнта, так і для лікаря.

За матеріалами Cosmetic Dermatology

  
​​


Інтенсивне імпульсне світло (IPL)

Косметологічне обладнання на основі інтенсивного імпульсного світла має вигляд косметологічного лазера, діє як лазер для косметології, але його клінічний вплив значно відрізняється від впливу лазера. Це…

Косметологічний лазер для фракційного шліфування

Перший фракційний неаблятивний лазер Fraxel компанії Reliant був представлений у 2004 році. Вже в 2008 році на ринку косметологічного обладнання було представлено 3 моделі лазерів для фракційної реювенації.…