Офіційний сайт ТМ Asclepion в Україні

пн-пт 10:00 - 18:00 (044) 234-48-28 / (044) 467-52-23

Діодний лазер під час лікування судинної патології. Клінічний досвід

Пацієнти часто звертаються до дерматолога з приводу таких косметологічних недоліків як телеангіектазія, особливо венектазії та ретикулярних вен нижніх кінцівок.

Стандартним методом лікування даного косметологічного недоліку є склеротерапія. Але останнім часом косметологічний лазер ставати все більш популярним методом усунення цієї патології. При лазерній терапії судинної патології гемоглобін виступає об'єктом дії. Завдяки селективному фототермолізу, енергія лазерного випромінювання веде до склерозу та відмирання кровоносних судин. Термічна дія має значно менше побічних ефектів, ніж при дії хімічних препаратів під час проведення склеротерапії.

Селективний термоліз є основою терапевтичного ефекту лазера для косметології та медицини. Ціль селективного фото термолізу - термальне пошкодження мішені в тканині з мінімальним пошкодженням сусідніх структур. Оператор вибирає довжину хвилі та час дії, який необхідний для ураження мішені. Для впливу на судини, які лежать глибоко, необхідно лазер з більш високою довгою хвилею. Інший фактор при лікуванні судинної патології – діаметр кровоносної судини. При розрахунку енергії та частоти імпульсів необхідно враховувати і величину судин.

У клінічному дослідженні взяли участь 30 пацієнтів із судинною патологією ніг. Дія проводилася діодним лазером MeDioStar у два сеанси. У лазерній системі MeDioStar використовувалася насадка Asclepion Meditec. Цей пристрій використовується в MeDioStar для видалення волосся. Довжина лазерної хвилі становила 808 нм, розмір лікувальної плями 6 мм. Перед впливом був нанесений крем, що анестезує. Потім охолоджуючий гель для посилення контакту.

Лікувальну дію зазнали судини від 0.5 до 2 мм у діаметрі. Контрольний візит відбувся на 14 день, через 8 тижнів та 6 місяців після терапії. У 15 пацієнтів було проведено біопсію прямо після лазерного впливу, в інших 15 на 8 місяць після лазерного впливу. Було обрано показову зону впливу (10х10 см), в якій проведено лікування всієї судинної патології. Енергія лазера коливалася між 60 Дж/см2 та 100 Дж/см2 з частотою 1.5 Гц.

Результати лікування судинної патології. У 67% (20/30) пацієнтів судинна патологія зникла після першого сеансу. У 33% - значне поліпшення та регрес судинної патології. Після 2 тижнів у 95% пацієнтів відзначали значний регрес судинної патології. Після 8 тижнів лазерної терапії у 53% судинна патологія продовжувала зникати, у 6% – плями зникли. Після 6 місяців проведеної терапії у 23% відзначався подальший регрес, у 6% повне зникнення судинної патології.

Побічні ефекти. У 56% пацієнтів не було жодного дискомфорту під час лікування. У 50% пацієнтів відзначалося утворення кірки, яка безвісти зникла. У 2 пацієнтів відзначалася пурпура шкіри у зоні впливу. У одного пацієнта було зареєстровано незначні рубцеві зміни.

Імпульсний діодний лазер MeDioStar розроблений спеціально для видалення волосся. Але при зміні діаметра та форми робочої плями може легко використовуватися для лікування судинної патології. Лазерна терапія має низький відсоток побічних ефектів, незначний біль легко усувається за допомогою системи охолодження.

Исследование было проведено дерматологической клинике Йены, ФРН (Klinik für Dermatologie und dermatologische Allergologie der Friedrich-Schiller-Universität, Jena)


Рекомендації з очищення та дезінфекції лазера для косметології

При проведенні процедури очищення, дезінфекції та стерилізації косметологічного лазера повинні суворо дотримуватися рекомендацій виробника - це дає можливість продовжити термін експлуатації приладу та…

Інтенсивне імпульсне світло (IPL)

Косметологічне обладнання на основі інтенсивного імпульсного світла має вигляд косметологічного лазера, діє як лазер для косметології, але його клінічний вплив значно відрізняється від впливу лазера. Це…