Офіційний сайт ТМ Asclepion в Україні

пн-пт 10:00 - 18:00 (044) 234-48-28 / (044) 467-52-23

Ербієвий лазер та поверхнева патологія шкіри

Клінічне дослідження ефективності абляції поверхневої патології шкіри ербієвим лазером.

Мета дослідження – довести ефективність та безпеку застосування ербієвого лазера при лікуванні поверхневої патології шкіри.

Схема дослідження: Вивчення результатів лікування ербієвим лазером 363 доброякісних, злоякісних пухлин та пухлин у стадії малігнізації у 27 пацієнтів. Дослідження проводилось у дерматологічному центрі лазерної хірургії Нової Англії, Кембридж, Великобританія.

Отримані результати: Всі новоутворення були повністю видалені. У 8 із 363 випадках відбувся рецидив, гістологічний аналіз показав повне видалення малігнізованої пухлини за допомогою абляції ербієвого лазера. Під час та після лікування не було зафіксовано довготривалих та тривалих досліджень.

Вступ. Використання лазерів у косметології стало революцією ст. косметологічної хірургії Лазер став не лише новим терапевтичним інструментом, а й зробив доступними послуги косметологічного хірурга широким верствам населення. Широка рекламна компанія зробила карбоновий лазер звичним інструментом для лазерної абляції.

У 1997 році відповідні організації дозволили використовувати ербієвий лазер для цієї процедури.

Ербієвий лазер зарекомендував себе таким самим ефективним інструментом лазерного омолодження, як і вуглецевий. Це було доведено множиною клінічних досліджень. Крім того, після використання ербієвого лазера спостерігався менший рівень побічних ефектів і значне укорочення періоду реабілітації.

Ербієвий лазер з довгою хвилі 2.94 мм має рівень абсорбції в 16 разів більший, ніж вуглецевий лазер. Ця властивість робить його ідеальним інструментом для тканинної абляції. Кожен рух променя ербієвого лазера видаляється тонкий шар епідермісу, а глибина абляції контролюється зміною потоку енергії. Ербієвий лазер можна використовувати не тільки для усунення зморшок, але і акне шрамів.

Ербієвий лазер ефективний для видалення доброякісних та злоякісних новоутворень епідермісу: себорейного кератозу, старечого кератозу, лентиго, епідермального невуса, доброякісна невуса, ксантелазми та інше.

Наведені тут дані зібрані для оцінки ефективності та безпеки ербієвого лазера при видаленні різної патології шкіри.

Матеріали та методи 10 жінок та 17 чоловіків з I-IV типом шкіри мали різні патології епідермісу. Вони проходили курс лікування ерибієвим лазером у приватному дерматологічному центрі лазерної хірургії. Вік наймолодшого пацієнта становив 22 роки, найстаршого – 67, середній вік – 48 років.

Під час лікування використовувався ербієвий лазер Dermablate, компанії Asclepion з довгою хвилі 2.94 мм з шириною імпульсу 250 млс.

При проведенні процедури очі пацієнта були закриті вологою матерією, персонал використовував захисні окуляри і маски. Під час лікування використовувався евакуатор газів. Потік енергії становив від 5 до 60 Дж/квадратний сантиметр, розмір лікувальної плями – 1.5, 3.0, 5.0 мм із частотою 1, 2, 4 та 8 Гц. Ербієвий лазер використовувався для абляції злоякісних та доброякісних новоутворень.

Параметри впливу варіювалися залежно від природи, розміру, товщини та місця патології. Наприклад, у пацієнта зі складені милією (поверхнева кіста) у преорбітальній ділянці: використовувався традиційний режим абляції, який видалив всю патологію протягом одного сеансу.

Для абляції однієї міліції був потрібний один прохід, розмір лікувальної плями становив 1.5 мм, потік енергії 60 Дж на квадратний сантиметр, для видалення складних кіст використовувалася насадка Q. Для видалення невеликих, світло-коричневих сонячних лентиго - потрібно три проходи, розмір плями становив 5 мм, з потоком енергії 10 Дж на квадратний сантиметр, для темно-коричневих плям лентиго – 6 проходів з такими параметрами.

Якщо освіти були опуклої форми, використовувалася менша лікувальна пляма (1.5 мм) при більшій енергії для скорочення маси освіти. Більшу лікувальну пляму (5мм) з меншим потоком енергії використовували в більш гладких зонах при більш гладкій зоні і якщо краї зони впливу крові.

Загалом усі утворення піддавалися впливу лазерних імпульсів до повного зникнення. Проводилося фотографування до та після лікування, а також у наступні візити. Фахівці оглядали всіх пацієнтів за тиждень після лікування. Наступні візити відбулися через три місяці та рік.

Всі 363 новоутворення шкіри були повністю вилучені. При плоскоклітинній карциномі хірургічне висічення та гістологічне дослідження проводилося відразу після абляції для того, щоб переконатися про повне видалення злоякісного процесу.

Результати: Усі освіти були видалені під час лікування. У двох пацієнтів зареєстровано ремісію патології. Загальна кількість рецидивів становила 8 утворень із 363, відсоткове співвідношення - 2.2%. П'ять із цих патологій - гіперплазія сальних залоз, три – сонячні лентиго.

Гістологічний аналіз підтвердив повну абляцію у випадку з плоскоклітинною карциномою. Відзначалася характерна для ербієвого лазера – еритема, припухлість та точкова кровоточивість. У жодного пацієнта не зареєструвалося жодного побічного ефекту, включаючи інфікування, утворення шрамів та перманентної пігментації.

Висновок. Отримані дані показують, що ербієвий лазер є ефективним та безпечним інструментом для видалення доброякісних та злоякісних утворень епідермісу з низьким рівнем рецидивів та мінімальною кількістю побічних ефектів.


Лікування пігментних плям

Клінічне дослідження підтверджує, що рубіновий лазер з модулятором добротності є ефективним і безпечним інструментом для лікування епідермальних пігментних дерматозів шкіри обличчя різного генезу. Поверхневі…

Рекомендації з очищення та дезінфекції лазера для косметології

При проведенні процедури очищення, дезінфекції та стерилізації косметологічного лазера повинні суворо дотримуватися рекомендацій виробника - це дає можливість продовжити термін експлуатації приладу та…